Когато говорим за кафе, си мислим преди всичко за кофеина в

...
Когато говорим за кафе, си мислим преди всичко за кофеина в
Коментари Харесай

Кофеинов детокс - нуждаем ли се от него

Когато приказваме за кафе, си мислим преди всичко за кофеина в него. Но напитката, която ни оказва помощ да си отворим очите заран, съдържа цели 800 съединения, които се всмукват в кръвта дружно със съставката с тонизиращ ефект. Той продължава сред 4 и 6 часа, след което имаме потребност от нова доза. Или пък не.
 Наистина ли е нездравословно да пием кафе на гладно
Наистина ли е нездравословно да пием кафе на гладно

Зависи от положението на стомаха ни

Освен че съумява да ни разсъни и ни носи прилив на сила, кафето има и други доказани от науката изгоди - като понижаване на риска от развиване на диабет вид 2 или чернодробни заболявания, оправя се и с възпаленията в организма. в това време обаче не е и изцяло безвредно. А измежду евентуалните опасности се подреждат както нарасналото кръвно налягане, по този начин и тревога, бодърствуване и паник офанзиви. 

Кафето има директно влияние върху редица системи и процеси в организма. Влияе както на настроението и концентрацията, по този начин и на кръвното и активността на сърдечно-съдовата система, дихателните и бъбречни функционалности, имунната система и чревния микробиом, както и на циркадните ритми.
 Снимка 664441

Това мощно въздействие върху целия организъм се дължи на обстоятелството, че кофеинът се свързва със характерни рецептори в мозъка. Затова и в случай че внезапно спрем да си го набираме, това може да докара до осезаеми промени.

Важно е да знаем по какъв начин кафето въздейства на мозъка и тялото ни - по-скоро положително или най-вече отрицателно. А това може да се разбере най-лесно, в случай че се подложим на кофеинов детокс. Но за него би трябвало да сме добре готови.

Заради директното си влияние върху мозъка, кофеиновата напитка работи като лек опиат. И в случай че решим да я спрем за известно време, ще изпаднем в един тип абстиненция. Нейните най-чести прояви са отмалялост, главоболие, понижена централизация, промени в настроението, нараснал вкус, проблеми с червата и стомаха. Обикновени тези признаци стартират сред 12 и 24 часа след последната чаша кафе и не престават сред 2 и 9 дни, изяснява Goop.
 Снимка 664443

За да избегнем тези неприятни реакции, по-добре да понижава количеството кофеин последователно и да го сменяем с други други възможности с по-ниско или нулево наличие на кофеин.

А дали имаме потребност от този детокс, можем да разберем по няколко съществени признака:

Първият е стартираме да изпитваме признаци като тревога, меланхолия, отмалялост, нервност, когато към момента не сме си изпили кафето. Това значи, че сме развили взаимозависимост към нея, която явно не е изключително здравословна.

Друг симптом, че кофеинът като стимулант да не ни работи добре е, в случай че скоро след поредната изпита чаша стартираме да изпитваме отмалялост, главоболие, тревога или гадене. В някои случаи вместо да ни разсъни, кафето може да ни накара да се усещаме по-сънливи. И това е една причина да опитаме с детокс.

Ако нормалното количество кафе, което изпиваме на ден, към този момент не прави същата работа, както преди, и усещаме, че имаме потребност от повече, с цел да реализираме същия резултат.

Разбира се, той е добра концепция и в случай че прекаляваме с дневното количество, което консумираме.
 Снимка 664442

Ползи от кофеиновия детокс

По-добър сън: На тялото ни му трябват 5-6 часа да разгради една чаша кафе, а при някои това се случва и по-бавно. Така следобедната ободрителна напитка може незабелязано да се трансформира в причина да не можем да заспим дълго, откакто сме си легнали.

По-бели зъби: Добре знаем, че точно кафето е една от главните аргументи за по този начин неприятното оцветяване по зъбите. Така че, няма кафе, няма проблем.
 7 здравословни питиета, с които да заместим кафето
7 здравословни питиета, с които да заместим кафето

По-малко кофеин, повече изгоди за здравето

По-добро въодушевление: Ако спрем да пием кафе, ще понижим и промени с настроенията си денем. И това е добре както за нас, по този начин и за околните.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР